W Tyliczu znajduje się jedna z największych ekshalacji dwutlenku węgla z głębokich warstw geologicznych. Wśród roślin rosnących na podmokłych terenach pojawiają się rdzawo-żółtawe osady wytrącane z wypływających źródełek. Obok wydobywają się syczące bąbelki gazu – w 95% to dwutlenek węgla. Nadaje on okolicznym źródełkom kwaskowy i szczypiący smak. W latach 60. XX wieku dwutlenek węgla z mofety był wykorzystywany do produkcji alg na tarasach rozlokowanych do pobliskich stokach. Prowadzono również badania nad wykorzystaniem alg jako składnika do produkcji żywności dla radzieckich kosmonautów.
Więcej informacji: www.tylicz.eu/mofeta-w-tyliczu
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Belmonte Hotel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowo-akcyjna, Puławska 2, 02-566, Warszawa Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.